This site uses cookies. Some are essential while others improve your browsing experience and allow us to advertise. For more info visit the privacy policy page.

Allow inessential cookies for:

Your preferences have been updated.

Lima Bistro Aruba

Xa On The Go: Als je de poolster volgt kom je vanzelf bij Lima Bistro uit

Allereerst wil ik zeggen dat ik enorm van mijn baan houd. En deze verborgen parel heeft een speciale plek in mijn hart veroverd.

Niet alleen in mijn hart, maar ook in mijn buik. En misschien is het woord ‘verborgen’ niet helemaal op zijn plaats want Lima Bistro is in toenemende mate een populaire hotspot onder zowel lokalen als bezoekers. Soms heb je het over een specifiek restaurant en krijg je wisselende reacties omdat sommige mensen het restaurant goed vinden en anderen niet. Met Lima is dat nooit het geval. “Echt geweldig” of “Heerlijk eten daar” zijn veelgehoorde reacties. Nu ik er zelf ben geweest behoor ik tot diezelfde enthousiaste groep. En ik vertel je heel graag waarom. 

Lima Bistro Aruba

Laten we even teruggaan in de tijd.

Toen eigenaar en chef-kok Teddy naar Aruba verhuisde werkte hij zich in rap tempo op van Executive Chef tot Directeur F&B Operations bij het Aruba Marriott resort. Toen de pandemie in 2020 toesloeg had hij net als vele anderen tijd om na te denken over zijn eigen toekomst. Hij realiseerde zich dat hij de smaken van zijn eigen thuisstad Lima miste. Vervolgens raakte hij in gesprek met een investeerder waar hij mee bevriend is en gaf aan dat hij wel een restaurant op het eiland wilde openen. Hij kreeg het advies om een restaurant te openen waar Caesar salades en andere gangbare gerechten geserveerd zouden worden omdat je daar veel geld mee kon verdienen. Teddy zei direct nee, hij wilde een plek openen waar met hart en ziel gekookt zou worden. Hij wilde niet nog een simpel en generiek restaurant openen. Hij zou het anders doen. Iets waarmee hij terug kon naar zijn eigen roots. “Als mensen het goed vinden dan is dat heel fijn en zo niet, dan is het ook prima.” In november 2020 verliet hij het Marriott om zijn dromen na te jagen en in juni 2021 opende hij Limo Bistro. 

Lima Bistro Aruba

Zijn kompas en merkidentiteit werd de poolster. Als kind groeide hij op als het slecht presenterende middelste kind, alhoewel hij al zijn vakken wel wist te halen. Zijn moeder vertelde hem dat hij een kompas in de vorm van een ster in zijn leven moest hebben. Dat nam Teddy ter harte en vanaf dat moment was hij ervan overtuigd dat de ster hem altijd op het juiste pad zou brengen. 

 

Lima Bistro Aruba

 

💡Saillant detail: Teddy koos voor Oranjestad in plaats van Palm Beach omdat de oceaangeur aan de werf hem aan Lima doet denken. 

Lima Bistro: Eerste indrukken

De wandeling naar het restaurant is al een hele belevenis. Het uitzicht op de werf is heel erg fraai en de zeebries en het ruisen van de zee geeft je de nodige voorpret. Bij binnenkomst werd ik door de hostess en manager welkom geheten. Ik kreeg de optie om binnen of buiten te zitten en aangezien het hier elke dag behoorlijk warm is koos ik ervoor om binnen te zitten. Ik was direct onder de indruk van het interieur en alle details, van de kleuren tot de Peruaanse snuisterijen uit Teddy’s eigen collectie, alles ademende veel sfeer uit. 

Lima Bistro Aruba
Lima Bistro Aruba

De stieren zegenen het restaurant, de Tree of Life staat voor voorspoed en zo zijn er nog veel meer mooie decorstukken die van waarde zijn voor Teddy. De zachte muziek, de open keuken, het geroezemoes op de achtergrond en het vrolijke personeel zorgde er in ieder geval voor dat ik mij hier direct thuis voelde. Hier weet men echt wel waar men mee bezig is.

Het restaurant doet deels ook aan een strandtent denken en met de houten vloer en het geüniformeerd personeel lijkt het geheel echt helemaal af en matcht het ook enorm goed met de omgeving. 

Lima Bistro Aruba

Laten we er een hapje in nemen.

Allereerst kreeg ik warm en huisgemaakt zuurdesembrood met ‘aji amarillo’ (een saus van johannesbroodhoning en mosterd) voorgeschoteld. Onze serveerster Abbie was net als al het andere personeel uitermate vriendelijk en attent. Ik kreeg drie signature cocktails om te proeven terwijl ik op de entrees wachtte. En voordat je mij een alcoholist noemt wil ik wel benadrukken dat ik die drie cocktails niet in mijn eentje heb opgedronken. Ik heb ze wel alle drie geproefd en ze waren echt heerlijk. Mijn favoriete cocktail was de pisco sour, een superfrisse en zoete cocktail. De meeste cocktails die hier geserveerd worden zijn pisco’s, de nationale likeur van Peru, gemaakt met druiven. 

Lima Bistro Aruba

Toen de eerste gerechten op tafel kwamen sloeg ik steil achterover. De st Jacobschelpen werden met veel enthousiasme gepresenteerd en toen ik het proefde wist ik direct waarom. Sappig, vol smaak en afgetopt met een krokante zoete aardappellaag. Het enige minpunt was dat er maar twee exemplaren op het bord waren. Teddy legde uit dat hij liever kleinere porties serveert en voor de kwaliteit gaat dan grotere porties met een middelmatige smaak. En ik moet zeggen dat mijn smaakpapillen het daar volledig mee eens zijn. 

Lima Bistro Aruba

Hierna proefde ik een fusiongerecht bestaande uit wakame, tiradito Nikkei, een traditioneel Peruaans gerecht bestaande uit rauwe vis gemarineerd in een pittig sausje. Ik proefde voor het eerst een zoetzure ceviche en ik kan je een ding vertellen, het was niet normaal lekker. Ondertussen had ik mijn oog al op de ceviche met calamari laten vallen. En ik ben echt dol op calamari. De combinatie van de pittige saus, pittige vis en de krokante calamari was echt hemels. Het laatste voorgerecht was een van de romigste pompoenpasta’s die ik ooit gegeten had. Het was voor het eerst dat ik een pompoengerecht bestelde, omdat ik het normaal niet heel smaakvol vind. Dit pompoengerecht overtrof echt alles. 

Lima Bistro Aruba
Lima Bistro Aruba

Teddy gaat er prat op dat hij werkelijk unieke gerechten serveert en dat hij bezoekers echt het wowgevoel bezorgt met zijn creativiteit. In tegenstelling tot andere restaurants waar 25 jaar dezelfde gerechten op het menu prijken, gelooft hij erin dat hij gasten moet blijven verrassen met nieuwe ideeën en smaken. En elke chef komt met een eigen, creatieve inbreng. Teddy als chef-kok, maar ook de souschefs die regelmatig inspiratie opdoen tijdens hun reizen. Onlangs bezochten enkele personeelsleden het beste restaurant ter wereld, Central in Peru. Het feit dat Lima met een divers team werkt zorgt er echt voor dat je een unieke ervaring tegemoet gaat. En het personeel is trots op het resultaat. 

Lima Bistro Aruba
Lima Bistro Aruba

💡Saillant detail: Teddy heeft een Spotify-playlist en hij speelt muziek uit zijn eigen verleden en liedjes waar zijn ouders buiten op de veranda op dansten. Deze playlist hoor je ook bij Lima en hij heeft honderd volgers en maakt ook gepersonaliseerde afspeellijsten voor vaste klanten.

“Lima is the team” - Teddy Bouroncle.

Nu komt het moment suprême. Abbie tovert de gegrilde tonijnsteak op een bed van geroerbakte yakimeshi rijst tevoorschijn. Ik moet toegeven dat ik nog nooit een tonijnsteak heb gegeten, maar na deze ervaring weet ik zeker dat ik het vaker ga doen. Toen ik aan een van mijn vriendinnen vertelde wat ik hier gegeten had werd ze direct jaloers. De tonijnsteak bij Lima is namelijk ook haar favoriete gerecht. 

Lima Bistro Aruba

Daarna at ik de short ribs met ‘chicha morada’ (een traditioneel Peruaans drankje), cashewpuree en babywortelen. De short ribs worden drie uur lang gekookt en zijn echt om van te watertanden. Dit is gewoon next-level comfort food. 

Lima Bistro Aruba

Tot slot kwam mijn favoriete gerecht, een van hun bestsellers, tevoorschijn. De ‘lomo saltado.’ Wederom een traditioneel Peruaans gerecht. Het gerecht bestaat uit gewokte rundvlees met uien, tomaat en patat. Dit gerecht roept bij Teddy veel herinneringen uit zijn jeugd op. Zijn moeder maakte het vaak op vrijdagen. Bij Lima zijn halve aardappelen gebruikt om het geheel een verfijndere smaak te geven. Het vlees was supermals en vol van smaak. De rijst in combinatie met de saus was niet te versmaden. Precies zoals Teddy het omschreef, zo proefde het ook. Het deed mij denken aan de naschoolse maaltijden die mijn Colombiaanse bonus-oma mij vroeger gaf. Misschien ken je de film Ratatouille nog, waarin Anton Ego terugdenkt aan zijn jeugd zodra hij een hap van de ratatouille neemt? Nou zo voelde het voor mij ook. Heel simpel, maar ik moest wel gelijk aan vroeger denken. Volgens Teddy is dit het mooiste aan uiteten gaan. 

Lima Bistro Aruba

💡Fun fact: Teddy heeft drie restaurants op het eiland en alle drie staan in de top 10 van beste restaurants op Aruba van Tripadvisor.

Lima Bistro Aruba
Lima Bistro Aruba

Ben ik aan het dromen?

Als klap op de vuurpijl kwam het dessert en terwijl ik dit opschrijf moet ik lachen want Teddy keek achterom en zei met een ietwat arrogante blik in zijn ogen dat zijn crème karamel de beste ooit is. Ik grapte terug dat ik het eerst maar eens moest ervaren voordat ik het kon beamen. De pudding met huisgemaakt schepijs en koekkruim was zo lekker dat ik er spontaan van ging dansen. Teddy zei dat mijn dansje hem in het gelijk stelde en hij heeft gelijk. Dit is echt de lekkerste en beste crème karamel die ik ooit gegeten heb. 

Lima Bistro Aruba

Toen ik hem ‘s ochtends interviewde kreeg ik ineens enorme trek in cornflakes met warme melk, een ontbijtje waar ik als kind en student al dol op was, maar al jaren niet meer had gegeten. Nou je gelooft niet wat er ’s avonds gebeurde. Als absolute kers op de taart kreeg ik een gefrituurd wentelteefje met gecondenseerde melk en huisgemaakt vanille-ijs voorgeschoteld en het proefde als een omgekeerd cornflakesontbijt. Het was echt ongelooflijk lekker. Ik denk er nog elke avond aan voor ik naar bed ga en als ik een laatste maaltijd moet kiezen, dan wordt het dit dessert. 

Lima Bistro Aruba

Ik rond af met het volgende. Lima is het verhaal van Teddy en de liefde die hij voor zijn thuisland Peru voelt en de passie die hij voor koken en eten heeft. Dit alles gaat vervolgens gepaard met uitmuntende service. Hoe hij over zijn leven spreekt en over het restaurant en zijn personeel ademt een en al liefde uit. Dit kun je met geen mogelijkheid faken. Lima Bistro is nu officieel een van mijn favoriete restaurants op Aruba. 

Boek nu

 

In de volgende Xa On The Go: 

Azar Open Fire Cuisine

 

Wil jij jouw bedrijf ook op Xa on the Go uitlichten? Klik op onderstaande link voor meer informatie.

Ik wil in de spotlight!

Xa On the Go is een serie waarin ik ontdek, proef en ervaar wat Aruba te bieden heeft. Dit doe ik door verschillende hotspots uit te lichten. Ga met mij mee op avontuur terwijl ik de hotste restaurants op het eiland verken, de leukste activiteiten ervaar en de natuurwonderen van Aruba ontdek. 


Gerelateerde artikelen

We zijn nog maar net begonnen met de geweldige effecten die Aruba te bieden heeft. Bekijk hieronder jouw reisinformatie en ontgrendel een Caribische beleving die je zonniger, gelukkiger en (natuurlijk) een beetje bruiner zal maken.

Vind jouw effect