This site uses cookies. Some are essential while others improve your browsing experience and allow us to advertise. For more info visit the privacy policy page.

Allow inessential cookies for:

Your preferences have been updated.

Xa On The Go: Een verborgen parel midden in de stad. Bentang Bali stilt de stevige trek

Bentang is een typisch Indonesische markt waar je verschillende streetfood uitbaters treft.

...en laat dat nu ook de perfecte omschrijving zijn van het culinaire aanbod bij Bentang Bali. 

Laat je door de naam van het restaurant niet van de wijs brengen. Ja je vindt hier uiteraard overheerlijk authentiek Indonesisch eten, maar dat is bij Bentang Bali nog niet alles. Bij Bentang Bali geniet je ook van Arubaanse specialiteiten en andere internationale keukens. Ik rolde na afloop zo het restaurant uit. 


Eerste indruk

Bij binnenkomst werd ik hartelijk verwelkomd door eigenaar en chef-kok Martin. Hij gaf mij een rondleiding en vertelde honderduit over zijn restaurant. Het restaurant is schoon en hoewel het een informele eetgelegenheid is zijn de tafels wel chique gedekt. Alles voelt heel warm en hartelijk aan. De geluiden van de kleine waterval achter de bar zorgen voor een relaxte sfeer en het interieur ademt Indonesië uit.

Martin grapte dat ik een goede dag had uitgekozen om naar het restaurant te komen omdat het restaurant de dag ervoor helemaal volgeboekt was en hij zelfs mensen moest wegsturen. Een luxeprobleem. Martin vertelt dat veel Indonesiërs die aan boord van de cruiseschepen werken hier graag komen eten en vaak terugkeren. Zij willen het eten uit hun thuisland proeven en dat vinden zij bij Bentang Bali.

Fun fact: Bentang Bali vind je op loopafstand van de cruiseterminal en de Main Street.

Bentang Bali zat eerst aan de noordzijde van het eiland tot het vlak voor de pandemie naar Oranjestad verhuisde. Na acht maanden gesloten te zijn geweest ging het restaurant weer open met geweldige recensies tot gevolg. Martin’s vrouw komt uit Indonesië en groeide op met authentieke Indonesische gerechten. Nadat Martin zijn vrouw leerde kennen groeide zowel zijn liefde voor haar als voor de Indonesische keuken.


Laten we het over het menu hebben

Toen ik een eerste blik op het menu wierp zag ik direct dat er ruim voldoende vegetarische en veganistische gerechten op het menu prijkten. En dat is nog niet alles. Hier vind je ook biefstukken, zeevruchten, lokale klassiekers en meer. Waar ik echt van moest watertanden was de chicken tikka masala. Mijn fotograaf en mede foodie gaf aan dat dit zijn favoriete gerecht op het eiland is. Nog mooier, je kunt dit alles met een grote groep bestellen aangezien het restaurant voldoende plek voor groepen heeft. Je vindt hier echt voor ieder wat wils. Martin bestelde een selectie aan gerechten zodat ik van alles kon uitproberen terwijl wij ons gesprek voortzette.

Veel Indonesische en andere Aziatische restaurants hebben een rijsttafel waar je verschillende kleine gerechten en snacks met elkaar deelt. Martin gaf aan dat ik het beste de miniversie van de rijsttafel, ook wel bekend als de nasi rames, kon proberen. Het is één groot bord met een beetje van alles – de smaak van Bali. De Gulai Kambing, een stoofpot van geitencurry, is een favoriet gerecht onder herhaalbezoekers. Martin is er trots op dat zij uitsluitend met verse kruiden en specerijen koken. Dat maakt echt het verschil en is de reden dat het eten zo goed smaakt. Zijn pasta’s zijn ook allemaal vers gemaakt en hij heeft zelfs een kleine pastafabriek in de keuken waar ook pasta’s voor andere restaurants gemaakt worden. 


Op naar een culinair festijn

Onze ober, Marlon, waarschuwde ons vooraf dat wij onze tafel zoveel mogelijk leeg moesten houden want dan kon het feest past echt beginnen. De tafel was binnen no-time volledig gevuld met allemaal kleine gerechten en de heerlijkste geuren. Nu denk jij vast, Xa, jij hebt echt de beste baan ter wereld. Ik wil jou zijn. Ja, dat heb ik inderdaad. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn want wanneer het eten op tafel staat kan ik niet direct aanvallen. Ik moet geduldig wachten tot de fotograaf zijn beste shots heeft (voor jou) en dan moet ik ook nog goed videomateriaal voor mezelf schieten en daarna kan ik pas beginnen. Oh en tijdens het eten moet ik ook voortdurend aantekeningen maken. Zie je nu hoe moeilijk het is? Maar goed, genoeg daarover, want nu kan het feest echt beginnen.


Indonesisch eten en meer 

Wij Arubanen zijn dol op goed Aziatisch eten. Het eerste gerecht was direct raak. Kroepoek met een hemelse pindasaus. Een veelvoorkomende snack bij een Indonesische maaltijd. Krokante kroepoek is altijd een feestje. De pindasaus was zoals ik al aangaf… echt hemels. Prijzenswaardig zelfs! Mijn vriendin Sherry, waarmee ik uit eten ging, gaf aan dat als het kon, zij het liefst in de saus wilde baden.

Daarna kregen wij de kokosgarnalen. Meestal bestel ik geen garnalen omdat ik het te vissig of the flauw van smaak vind of omdat het niet vult, maar ik ben heel blij dat Martin dit gerecht aan de selectie had toegevoegd want het waren Jumbogarnalen en dit was allesbehalve saai, dit was echt vol van smaak. De kokossmaak was niet te overweldigend en de garnalen waren heerlijk. Het bijgerecht met broccoli stelde ook beslist niet teleur. Het was knapperig en smaakvol.

De samosa’s waren zo ongelooflijk lekker dat ik het automatisch aan mijn top drie van favoriete gerechten heb toegevoegd. Sommige samosa’s smaken nergens naar. Ze zijn vaak droog of niet rijkelijk gevuld, maar deze samosa’s waren voltreffers en qua smaak heel goed uitgebalanceerd. De bijbehorende dipsaus was een pittige en zoete curry en vormde een perfecte aanvulling op het geheel.

Nu was het tijd voor een plantaardig gerecht. Ken je het populaire zoetzure kipgerecht? Dit is de veganistische variant daarop, maar dan gemaakt van tofu. Het was niet te versmaden en in tegenstelling tot de kipvariant niet zwaar op de maag. 

Een ander gerecht waar ik reikhalzend naar uitkeek was een van Martin’s huisgemaakte pasta’s. Mijn pastagerecht zag er zelfs cool uit. Het gerecht bestond uit griesmeel en inktvisinkt en deze zwarte pasta was zalig, zelfs al hadden er geen zeevruchten ingezeten. De zeevruchten die erin zaten waren de Jumbogarnalen, stukjes vis, mosselen en inktvisringen. 

De rundvlees rendang was heel sappig en vol van smaak. Voordat mijn broer een vegetariër werd had hij het continu over de rendang en nu begrijp ik waarom. Wanneer je dit met witte rijst eet, geniet je van de allerlekkerste comfortfood ooit. En over niet normaal lekkere comfortfood gesproken. De tikka masala met witte rijst en naan was ongeëvenaard. Nu rijst de vraag of ik nog ruimte over had voor de overige gerechten… Amper. Heb ik mijn gerechten gedeeld? Ja, maar wel met frisse tegenzin. 

 

 

De lams- en kipspiesjes met pindasaus waren geweldig en wisten mijn stevige trek optimaal te stillen. Tot slot mag ik de nasi rames niet onbenoemd laten. 

Het was superlekker, maar, zoals ik eerder schreef, ging ik helemaal los toen ik de tikka masala proefde. De noedels waren ook goed en de overige kleine hapjes waren ook smakelijk. Ik heb de tempeh wel overgeslagen. Hoewel ik ooit veganist was kon ik het niet meer opbrengen om dit te eten.

Nu zijn we bij de desserts aanbeland en we weten dat bijna iedereen ruimte overhoudt voor de toetjes. Het huisgemaakte ijs met de smaak van de Filipijnse ube cake bleek een zeer interessante smaak te zijn. Al het ijs is hier huisgemaakt en de smaken zijn heel uniek. Mijn favoriete ijssmaken waren het drakenfruitijs, het kokosijs en de ube-cake ijssmaak. Sherry was helemaal weg van het avocado-ijs. Mijn tip zou zijn om niet eerst 9 gerechten te bestellen, maar het tot maximaal 6 te beperken zodat je voldoende ruimte over hebt voor de desserts.

Bentang Bali is weliswaar midden in de stad gevestigd, maar het is met recht een verborgen parel in Oranjestad. Het restaurant is inmiddels onder zowel lokalen als toeristen heel geliefd en het personeel is vriendelijk, gastvrij en werkt uitermate hard. Martin en zijn vrouw zijn ook heel hartelijk. Het eten is fenomenaal en voor elke generatie geschikt. Met zowel klassiekers als het betere comfortfood loopt het water mij alweer in de mond en kan ik niet wachten om weer terug te gaan naar Bentang Bali.

Bekijk hier de Bentang Bali Reel

reserveer nu

📷 Foto's door: Ayrton Tromp

 

 In de volgende Xa On The Go:

Wordt vervolgd 

 

Wil jij jouw bedrijf ook via Xa On The Go in de schijnwerpers zetten? Klik dan op onderstaande informatie.

Ik wil ook in de spotlight!

Xa On The Go is een serie waarin ik verken, proef en ervaar wat Aruba te bieden heeft en dat doe ik door verschillende hotspots uit te lichten. Ga met mij mee op avontuur terwijl ik de gewildste restaurants uitprobeer, de leukste activiteiten ontdek en de natuurwonderen van Aruba verken.


Gerelateerde artikelen

We zijn nog maar net begonnen met de geweldige effecten die Aruba te bieden heeft. Bekijk hieronder jouw reisinformatie en ontgrendel een Caribische beleving die je zonniger, gelukkiger en (natuurlijk) een beetje bruiner zal maken.

Vind jouw effect