This site uses cookies. Some are essential while others improve your browsing experience and allow us to advertise. For more info visit the privacy policy page.

Allow inessential cookies for:

Your preferences have been updated.

Lava

Xa On The Go: Met deze activiteit blaas je alle andere activiteiten omver!

Een bezoek aan de Lava Aruba Glass Studio

Voor mijn serie ‘Xa on the go’ bezoek ik voor het eerst geen restaurant, maar een kunstgalerij en daar onderneem ik een activiteit waar ik nog nooit eerder van gehoord heb en dat mij echt omvergeblazen heeft!

Ik weet dat de galerij een showroom met schitterende glaskunst is, maar afgezien daarvan wist ik helemaal niets over deze plek. Als ik aan typisch Caribische eilandactiviteiten denk komt glasblazen ook niet direct in mij op en heeft het ook nooit op mijn wensenlijstje gestaan. Dus laten we bij het begin beginnen, want wat houdt glasblazen nu werkelijk in? Glasblazen komt door middel van een glasblaastechniek tot stand waarbij moltonglas opgeblazen wordt en met behulp van een blaaspijp een bubbel vormt. Nu vraag jij je waarschijnlijk af wat moltonglas is? Moltonglas is lava waar je heerlijk mee kunt spelen en mijn bezoek aan de Lava Aruba Glass Studio heeft een diepe indruk op mij achtergelaten. Ik heb mij echt enorm vermaakt, vond het spannend en zelfs educatief. 

Lava

Toen ik de studio voor het eerst betrad vroeg ik mij direct af waarom deze moderne kunstfabriek niet razend populair is. Daarna vroeg ik mij af waarom zo’n studio op het One happy island staat? Ik raakte in gesprek met directeur Bruno, die dit familiebedrijf en de bijbehorende glasblaaslegende volledig uitdraagt. Hij vertelde mij alles over de geschiedenis van Lava Aruba en hoe zijn familie al drie generaties lang glasblazen. Zijn grootvader verhuisde van Venezuela naar Valvasone in Italië. In 1957 richtte hij de Murano glass factory op waar hij diverse lampen verkocht. Het bedrijf groeide als kool en beschikte over maar liefst 30 ovens. Zo wist hij een goede naam voor zichzelf en het bedrijf op te bouwen. Gezien de crisis in Venezuela zocht Bruno naar een andere locatie voor het hoofdkantoor van het bedrijf. Hij belandde op Aruba waar hij vanwege het toerisme en de veiligheid veel groeipotentie zag. Uiteraard speelde de ligging vlakbij Venezuela ook mee. 

Lava
Lava

Saillant detail: Het glasblaasproces heeft overeenkomsten met lassen en keramiek en is net als lassen een industrieel proces. 

In 2017 verhuisde Bruno naar Aruba waar hij een stuk grond kocht en zijn Lava Aruba Glass studio bouwde. De studio staat inmiddels te boek als de beste glasblaasstudio in het Caribisch gebied en in Zuid-Amerika. In november 2022 opende hij de deuren van zijn onderneming waarna hij met de rest van de grond aan de slag ging. Naarmate de tijd verstreek werden steeds meer kunstwerken in de studio gemaakt. Bruno beschikte inmiddels over twee dubbele ovens, een gigantische 350-oven en… nu komt het… een Glory Hole (nee dit verzin ik niet!). Gezien de naam zocht Bruno naar de Italiaanse naam van deze oven, dat bleek ‘fornace del buco della gloria’ te zijn. Niet veel beter dus. 

Lava

 

Lava
Lava

De ovens kunnen tot een temperatuur van 1300-1400 Celsius verhit worden en wanneer rauwe materialen gesmolten worden moet de oven 24/7 aanstaan. De studio probeert zoveel mogelijk artists-in-Residence aan te trekken die een paar maanden of langer op het eiland blijven. Op dit moment verblijft Luca Vidal, een regelrechte glasblaasmaestro uit Murano, Italië in de studio. Hij creëert diverse kunstwerken in samenwerking met Garrett Hampton, een andere artist-in-Residence uit Chicago. 

Toen ik de studio bezocht waren de kunstenaars met een hotelproject bezig voor een hotel dat binnenkort opengaat. Zij waren bezig om prachtige en unieke muurlampen, plafondlampen en flessen te creëren. 

Lava

Hoewel ik de hele dag in de studio had willen blijven om het hele proces te aanschouwen wilde Bruno mij de galerij laten zien. Hier vind je kunstwerken van $ 20 - $ 50.000. De goedkoopste items zijn souvenirs van bijvoorbeeld zeesterren, hartjes, schildpadden, flamingo’s en wanglo-bloemen. Deze souvenirs kun je in de studio kopen. Wil je echt een authentiek souvenir mee naar huis nemen? Volg dan een van de glasblaaslesjes en leer hoe je deze souvenirs zelf maakt. De lessen worden door de kunstenaars die in de studio verblijven gegeven en je kunt uit drie verschillende lessen kiezen, van makkelijk te maken items zoals een schaal of een vaas tot complexere kunstwerken zoals een schildpad. 

Lava
Lava

Tip: Een kunstwerk van Murano-glas is echt het ideale cadeau om voor een housewarming of trouwerij te geven. Het is uniek, smaakvol en kan generaties lang mee. 

Wie een lesje wil volgen moet vooraf een afspraak maken. Houd er ook rekening mee dat jouw eigen kunstwerk na afloop moet afkoelen. Jouw kunstwerken en de werken van de kunstenaars worden in een koeloven gelegd waardoor de temperatuur van ongeveer 400-600 Celsius in zo’n 12, 24 of 36 uur naar 0 graden daalt. Plan je bezoek aan de studio dus zorgvuldig in zodat je voldoende tijd hebt om de afgekoelde kunstwerken mee naar huis te nemen. Wie de objecten liever laat bezorgen kan dit ook via de studio regelen. Houd er wel rekening mee dat zelfs kleine objecten veel verzendkosten met zich meebrengen. 

Lava

Tip: Wie een beeldhouwwerk of een ander groter kunstwerk voor thuis koopt kan het beter laten verschepen zodat het op de terugreis niet beschadigt raakt. De kunstwerken zijn immers van glas gemaakt. 

Een van de gaafste dingen die ik in de studio gezien heb waren de glazen borden. Porselein is er niks bij. Deze kunstwerken tillen jouw etentje direct naar een hoger niveau. Het glaswerk is ideaal voor speciale gelegenheden. Het is niet alleen heel erg mooi, maar je geeft je gasten direct een wow-gevoel. Daarnaast is het een goed excuus om over je geweldige vakantie op Aruba op te scheppen. Tot slot ben ik ook een enorme fan van bruikbare kunst. 

Lava

Je kunt geen uitgebreide verzameling bestaande uit 18 stuks kopen, maar op verzoek is er wel veel mogelijk. De studio stuurt een offerte en de kunstwerken worden gecreëerd zodra een kunstenaar op het eiland is. 

Andere kunstwerken die direct in het oog sprongen waren de olifanten. Bij olifanten denk ik altijd aan voorspoed en geluk. In het boeddhisme zijn olifanten een symbool van loyaliteit, macht, wijsheid en vruchtbaarheid. In de bijbel staan olifanten symbool voor kracht, intelligentie en loyaliteit en dus denk ik dat ik een paar van deze olifanten in huis moet halen. Naast de symboliek zijn het ook gewoon hele mooie en gave dieren. 

Lava
Lava

Bruno probeert zoveel mogelijk topkunstenaars naar zijn studio te halen om hoogwaardige kunstwerken te creëren. Sommige kunstenaars werken samen terwijl anderen vooral kijken waar behoefte aan is en daarop inspelen.

Lava

Tip: Geef jouw geliefde niet zomaar een souvenir wat wellicht niet in de smaak valt, maar geef een lokaal gemaakt kunstwerk voor in huis. 

Na de studio bekeken te hebben mocht ik de VIP- kamer betreden. Hier worden alle hoogwaardige kunstwerken bewaard. Dit zijn kunstwerken van de gerenommeerdste kunstenaars uit Murano, evenals een aantal lokale kunstenaars. Bruno heeft zelfs nog meegewerkt aan de kroonluchter bestaande uit roze bloemen die je hier op de foto ziet. Ben je een verzamelaar of gewoon een liefhebber van bijzondere kunstwerken dan mag je deze plek tijdens je vakantie beslist niet overslaan. 

Lava
Lava

Naast alle prachtige kunstwerken die ik in mijn toekomstige huis wil hebben was het hoogtepunt van mijn bezoek aan de studio toch wel dat ik een les van de gerenommeerde kunstenaar Garrett Hampton mocht volgen. Ik had niet verwacht dat ik in deze hitte een glasblaasworkshop zou volgen, maar toch gebeurde dat wel en was ik aangenaam verrast en ben ik een onvergetelijke ervaring rijker. 

Lava

 

Lava
Lava

Saillant detail: Elk kunstwerk wordt aan een secuur vormgevings- kleur en decoratieproces onderworpen. Het creëren van alle details vereist goede vaardigheden, precisie en vooral veel geduld want het is een tijdrovend proces. 

Nadat ik een tour door de werkplaats had gekregen en zowel de ovens als het gereedschap had gezien wist ik direct dat Garrett heel veel geduld met mij moest hebben, ik ben namelijk best onhandig. Daarom koos ik ook voor de eenvoudigste opdracht. 

Lava

Ik mocht drie kleuren uitkiezen en op mijn metalen dienblad leggen. Garrett liet vervolgens zien wat hij ging doen en hoe ik de glasblaaspijp moest vasthouden en hoe ik ermee moest draaien zodat de pijp daadwerkelijk zou blazen. Je kon hem bij wijze van spreken op de achtergrond al horen lachen. Het allerergste is nog dat hij foto’s van mijn inspanningen gemaakt heeft, dus het bewijs is geleverd. 

Lava

Terwijl Garrett glas uit de smeltkroes in de smeltoven haalde wachtte ik in spanning op het resultaat. Vervolgens rolden wij het gesmolten glas op tot stukjes gekleurd glas dat ik eerder had uitgezocht en werd het snel in de smeltoven gedaan. Nu is het zaak om steeds aan de pijp te draaien zodat het gesmolten glas niet daadwerkelijk smelt. Terwijl ik naar de oven staarde voelde ik pas echt hoe heet het was. Toen het glas heet genoeg was verplaatste ik mij in rap tempo naar de werkplek waar ik het glas en het gekleurde glas ineenrolde om zo kleine gekleurde patronen te creëren. 

Lava

Zoals je je wellicht kunt voorstellen was het van groot belang om het glas weer opnieuw in de smeltoven op te warmen zodat het glas kneedbaar zou zijn. Nadat dit gebeurd was rolden wij het glas zo op dat wij twee patronen hadden gecreëerd en wij er een schaal en vaas van konden maken. Tussentijds kun je de mallen nog in het water dippen. 

Lava

Daarna moest ik in de pijp blazen. Ja, daar heb ik natuurlijk geen foto’s van. Je mag zelf bedenken hoe dat eruit heeft gezien. Door in de pijp te blazen zet het glas uit en wordt het een bubbel waar je vervolgens een schaal van kan maken door bovenin een opening te creëren. 

Lava
Lava

 

Lava

 

Lava

Saillant detail: Gesmolten glas waar je direct een mal van maakt zodra het hard en koud wordt is transparant en oranje gekleurd.  

Daarna wordt het opgewarmd en kun je het in de door jou gewenste vorm gieten. De vaas werd vervolgens losgekoppeld van de glasblaaspijp om af te koelen. Ik zag op dat moment wel de vorm van de vaas, maar nog niet de kleuren. 

Lava

Na een geweldige en bijzondere ervaring mocht ik twee dagen later mijn vaas ophalen. De vaas staat nu prominent op mijn bureau als permanente herinnering aan een onvergetelijke ervaring. Deze vaas wordt ooit mijn eerste accessoire in mijn toekomstige woning. Ik heb voor het eerst met gesmolten glas gespeeld en dat is heel uniek. Daarnaast is deze vaas op Aruba gemaakt en is het een tastbare herinnering aan mijn tijd bij de Lava Aruba Glass Studio. Ik kan niet wachten om terug te gaan en een iets complexer kunstwerk te creëren. Wellicht maak ik dan wel een schildpad, wie weet! 

Lava
Lava

Saillant detail: De kunst van het Murano-glasblazen is zo uniek dat er van massaproductie nooit sprake is. Alle stukken zijn handgemaakt en speciaal. 

Ik hoop dat jij ook de kans krijgt om de magie van het spelen met lava te ervaren. Je houdt er niet alleen een gaaf en uniek persoonlijk souvenir aan over, maar je ervaart ook hoe het is om met geweldige kunstenaars samen te werken en te zien wat er allemaal bij komt kijken. Ik was vereerd om samen met twee getalenteerde kunstenaars met gesmolten glas te spelen en erin te blazen.

Lava

Je eigen kunstwerken thuis uitstallen geeft een gevoel van trots. Trots dat je met veel bloed, zweet en tranen deze prachtige werken hebt gemaakt. Dat je het vakmanschap van echte kunstenaars hebt mogen ervaren en dat je een stukje Aruba in huis hebt gehaald. Een ervaring waar je nog lang aan terugdenkt. 

Lava Aruba Instagram Reel 🎥

Lees hier meer

 


Gerelateerde artikelen

We zijn nog maar net begonnen met de geweldige effecten die Aruba te bieden heeft. Bekijk hieronder jouw reisinformatie en ontgrendel een Caribische beleving die je zonniger, gelukkiger en (natuurlijk) een beetje bruiner zal maken.

Vind jouw effect