This site uses cookies. Some are essential while others improve your browsing experience and allow us to advertise. For more info visit the privacy policy page.

Allow inessential cookies for:

Your preferences have been updated.

The Restaurant at Tierra Del Sol

Xa On The Go: Onvergetelijke tapas bij Tierra Del Sol

Toen ik op Aruba opgroeide stond Tierra del Sol altijd bekend als een plek voor de welgestelden. Ik droomde ervan om daar te wonen.

Dat doe ik overigens nog steeds en wanneer ik in de buurt ben kijk ik mijn ogen uit bij het zien van zoveel mooie huizen. Alleen al het terrein van deze afgesloten wijk betreden is de moeite waard. In 1995 werden deze huizen voor het eerst gebouwd en al snel stond Tierra del Sol bekend als de ‘Beverly Hills’ van Aruba met een eigen golfbaan. Al snel volgde een eigen restaurant, een clubhuis en een spa. In de jaren 90, evenals enkele jaren daarna, was het restaurant bij Tierra del Sol (fine dining restaurant Ventanas del Mar) echt een gewilde plek om te dineren. In 2019 is het restaurant volledig gerestaureerd en in 2023 is Tierra del Sol overgenomen door Iberostar en daarmee wordt de volledige renovatie van de golfbaan vanaf 2024 in gang gezet. 

The Restaurant at Tierra Del Sol

Het restaurant, met de makkelijk te onthouden naam The Restaurant is bij de heropening een toegankelijk restaurant geworden waar iedereen terecht kan voor een lunch of een diner. Het restaurant bleef zelfs tijdens de pandemie open. Het menu is toegankelijker en biedt voor ieder wat wils. Heb je trek in een pizza of een hamburger of misschien een biefstuk? Het is er allemaal. 

The Restaurant at Tierra Del Sol

Dit artikel gaat echter niet over het reguliere menu. Dit artikel gaat over het speciale tapasmenu dat elke vrijdag en zaterdag beschikbaar is. Op dit kleine menu staan speciale voorafjes. Restaurantmanager Jorge bestelde het hele tapasmenu voor mij zodat ik alles kon proeven. Mij hoorde je niet klagen. Ik liet mij graag fêteren en wachtte met smart op mijn kleine gerechten. 

the restaurant at tierra del sol

Het uitzicht is hier overigens ook echt spectaculair. Terwijl ik op het terras van het uitzicht op de golfbaan genoot, waarvandaan je de kust ten noorden van het eiland ziet, werd de temperatuur met de verkwikkende zeebries steeds aangenamer en hoorde ik de vogels fluiten.

Om van deze omgeving te genieten hoef je hier niet te wonen en hoef je ook niet te golfen. Het restaurant en de bar aan het zwembad (wat tegelijkertijd ook de 19e hole is) is voor iedereen toegankelijk. 

The Restaurant at Tierra Del Sol

Souschef Gerald vergezelde mij tijdens het eten om te vertellen wat elk gerecht inhield. We begonnen met een eenvoudig en herkenbaar gerecht, namelijk funchi fries. Wie al eens eerder bij een Arubaans restaurant gegeten heeft, is ongetwijfeld bekend met dit lokale gerecht. Funchi is een soort pap gemaakt van maismeel en polenta. Funchi Fries zijn een heerlijke gefrituurde variant daarop en bovenop de funchi Fries vind je gesmolten kaas. De frietjes dip je vervolgens in een overheerlijke tomatensaus. Een must-try! 

The Restaurant at Tierra Del Sol

Ik vind alles dat mij aan mijn eigen jeugd herinnert lekker. De albondigas, ook wel bekend als gehaktballetjes, in tomatensaus smaken precies zoals mijn tante het maakt. De balletjes kwamen met Italiaanse worst en Angus-gehakt in een huisgemaakte marinara-saus en kruimel van Parmezaanse kaas. Het was echt verrukkelijk.  

Hierna kwamen de jamon serrano en de Manchego-kaas. Hoewel ik zelf geen enorme fan van charcuterie ben, gaf mijn fotograaf hoog op over de ham terwijl hij alles tegelijkertijd in zijn mond propte. Ondertussen was mijn tafelgenoot lyrisch over de Manchego. Het zuurdesembrood met vijgenjam was mijn favoriet. De verse vijgenjam is drie uur lang gekookt en smaakt echt uitmuntend. 

The Restaurant at Tierra Del Sol

 

The Restaurant at Tierra Del Sol

De ‘al ajiilo’ garnalen, garnalen in een knoflooksaus op een knapperig stuk baguette, zijn waanzinnig lekker. Dit is een simpel maar zeer smaakvol gerecht en vooral het brood, wat veel weg had van een knoflookcracker, maakte het geheel speciaal. 

Je gelooft het wellicht niet, maar ik was ooit een veganist en at vroeger veel verschillende soorten humus. Dit komt ook door mijn Libanese wortels en dus beschouw ik mijzelf als een humus-expert. Dit populaire Mediterrane gerecht werd met pitachips en baba ganoush geserveerd en smaakte precies zoals ik had verwacht. De humus had een nootachtige smaak, wat ik normaal niet gewend ben, maar verder was het rijk van smaak en heerlijk. 

The Restaurant at Tierra Del Sol

De balchi pisca, viskoekjes gemaakt met een lokale vissoort, deden mij direct weer aan mijn jeugd denken. Het deed mij denken aan de keren dat ik een heerlijke tonijn pastechi at. De ingelegde ui en Madame Jeanette aioli curry paste hier uitstekend bij. 

The Restaurant at Tierra Del Sol

 

Daarna kwam de ceviche. Dit is een ideaal gerecht om na een rondje golf te nuttigen. Het is een verfrissend gerecht bestaande uit witvis met zoete aardappelchips. Dit lichte tapasgerecht is een perfect voorafje voor mensen die graag wat gezonder willen eten. 

The Restaurant at Tierra Del Sol

 

The Restaurant at Tierra Del Sol

Weet je dat ik nog nooit eerder gyoza’s gegeten heb. Ik weet niet precies waarom ik het nog nooit gegeten heb, maar ik had het nu dus voor het eerst op en de kip met champignondumplings waren echt ongekend lekker. Nu begrijp ik waarom sommige mensen helemaal weg zijn van dumplings. 

Alsof dit allemaal nog niet genoeg was kreeg ik nog meer koolhydraten voorgeschoteld. Ditmaal een oesterzwamrisotto met pompoenpuree. Dit gerecht vult in ieder geval beter dan de ceviche. 

The Restaurant at Tierra Del Sol

De laatste twee gerechten waren zo lekker dat dit direct mijn favoriete schotels werden. De Picanha-kebabs waren in een waanzinnig lekkere knoflookmarinade met Caribische kruiden bereidt en gegrild en de yucas bravas waren knapperig en door de cajunkruiden vol van smaak. De salsa verde dip, een soort chimichurri, paste daar perfect bij. 

The Restaurant at Tierra Del Sol

 

The Restaurant at Tierra Del Sol
The Restaurant at Tierra Del Sol

Tot slot de absolute winnaar van de avond, het knappere buikspek, 24-uur gepekeld in zout en peper en andere kruiden en een uur lang gekookt voordat het gefrituurd werd. Het buikspek werd met papaja-kimchi en een pittige saus van citroengras geserveerd en was niet normaal lekker. Het koste mij echt de grootst mogelijke moeite om dit gerecht te delen. 

The Restaurant at Tierra Del Sol

The restaurant at Tierra del Sol is niet alleen een plek om van heerlijk eten en drinken te genieten, het is een plek om de wonderschone natuur op Aruba in je op te nemen. Een plek waar je tot rust komt, waar je met uitermate vriendelijke mensen in contact komt, waar je uiteraard van heerlijk eten geniet en waar je jezelf trakteert op het goede leven. Dit restaurant laat zien dat pure luxe niet ontoegankelijk hoeft te zijn. The Restaurant verwelkomt zowel lokalen als bezoekers die even aan het leven van alledag willen ontsnappen en het geeft goed weer hoe mensen op Aruba met elkaar van het leven genieten, ongeacht waar ze vandaan komen. 

reservaReserveer nu

 

In de volgende Xa On the Go: 

Infini van Urvin Croes

 

Wil jij jouw bedrijf via Xa On the Go op onze website uitlichten? Klik op onderstaande link voor meer informatie. 

Neem hier contact op

Xa On the Go is een serie waarin ik aan de hand van diverse hotspots verken proef en ervaar wat Aruba te bieden heeft. Ik bezoek restaurants die hot zijn, beleef de leukste activiteiten en verken de mooiste natuurwonderen op Aruba. 


Gerelateerde artikelen

We zijn nog maar net begonnen met de geweldige effecten die Aruba te bieden heeft. Bekijk hieronder jouw reisinformatie en ontgrendel een Caribische beleving die je zonniger, gelukkiger en (natuurlijk) een beetje bruiner zal maken.

Vind jouw effect