Denna webbplats använder sig av cookies. Några är helt nödvändiga, medan andra hjälper till att förbättra din upplevelse genom att ge oss insikt i hur våra besökare använder webbplatsen. For more info visit the privacy policy page.

Tillåt icke-nödvändiga cookies för:

Dina preferenser har uppdaterats.

Maceo Parker performing at the Caribbean Sea Jazz Festival.

Aruba är festivalernas ö

Aruba har ett fantastiskt utbud av olika festivaler trots att ön inte är så stor. Och det är inga små festivaler!

Tro det eller ej, men Aruba har ett fantastiskt utbud av olika festivaler trots att ön inte är så stor. Förutom den världskända årliga karnevalsmånaden som äger rum i februari varje år, så finns det festivaler på agendan så gott som varje månad året runt. Och det är inga små festivaler jag talar om!

I juni hade vi en Flip-flop-festival, i juli Love-festival och nu Jazzfestivalen.

Nu under september månad, närmare bestämt 15–16 september gick efterlängtade ”Caribbean Sea & Jazz festival” av stapeln. Det är ett årligt arrangemang som lockar hit världsartister som uppträder liksom publik som vallfärdar från andra karibiska öar, USA och Europa.

Jag har väl egentligen aldrig varit någon stor jazzvän, men slumpen gjorde att jag upptäckte denna festival förra året.

Och jag ändrade mig!

Jag var på väg tillbaka till Aruba från Stockholm och delade stolsrad från Amsterdam med en mycket trevlig och pratsam holländsk kvinna. Hon skulle besöka Aruba för första gången, då hennes make var musiker och skulle uppträda med det band som då var årets största dragplåster.

Dagen efter att vi hade ankommit till Aruba hörde kvinnan av sig och gav mig en gratis entrébiljett. Jag blev inbjuden av hennes make att komma och lyssna på deras band när de spelade storbandsjazz, urhäftigt!

Och kärleken var ögonblicklig!

Underbar musik, mycket folk, upplysta palmer, glada människor, ljumma vindar och den svarta natten!

Därför har jag längtat efter detta års upplaga av jazzfestivalen och kunde nu besöka den, för andra gången i mitt liv. Hela Aruba har varit dekorerat i veckor före festivalen med affischer med de aktuella sångarna och banden som spelade.

När jag kom in på festivalområdet kändes det nästan som om halva Arubas befolkning var där. Flera större hotell anordnade gratis shuttleservice till ”Renaissance mall” där festivalen äger rum. Det är en halvö, som ligger vid vattnet i södra delen av staden Oranjestad. Det är ett trevligt område, i hamnen bor folk på husbåtar eller på sina fiskebåtar som tar ut turister på djuphavsfiske året om.

Inne på festivalområdet var det mycket folk. När jag kom dit var det en paus varför publiken satt vid bänkar och bord och åt mat som kunde köpas från flera stora stånd. Karibisk mat blandad med holländsk, doften av kryddor och grillad mat gjorde mig hungrig fast jag redan hade ätit innan jag åkte ner.

Stämningen på denna festival upplevde jag verkligen som magisk! Och jag skulle uppskatta att åldersspannet på åhörarna i publiken varierade mellan 15 och 90 år!

I år var ett av dragplåstren en ecuadoriansk sångare vid namn Ruben Blades. Inte riktigt min typ av musik egentligen kanske, men ändå häftigt att lyssna på då det var toppenstämning!

Om du är en jazzfantast är denna festival ett ”måste” att besöka!

 


Relaterade artiklar