Denna webbplats använder sig av cookies. Några är helt nödvändiga, medan andra hjälper till att förbättra din upplevelse genom att ge oss insikt i hur våra besökare använder webbplatsen. For more info visit the privacy policy page.

Tillåt icke-nödvändiga cookies för:

Dina preferenser har uppdaterats.

Close-up of a Parakeet bird sitting on a branch of a tree.

Fågelskådare, se hit!

Upplev exotiska fåglar du tidigare aldrig skådat på Bubalis fågelreservat!

Fågellivet på Aruba är enastående!
Jag har ingen särskild hobby och har väl egentligen aldrig haft det förutom att hålla mig i god form både fysiskt och mentalt. Men sedan jag har sett småfåglar i min egen trädgård och kolibrier landa i min stora röda bougainvillea så fick jag plötsligt upp ögonen för den och har fått ett intresse av fågellivet här nere.

Types of birds that could be spotted during Bird Watching at the Bubali Bird Sanctuary

Jag blev visserligen lite intresserad av fåglar redan för nästan tio år sedan när jag skrev boken ”Relationskoden”. Då fick jag lära mig av Sverre Sjölander, professor i zoologi, att fåglarna som enda djur faktiskt är mest lika oss människor då det gäller att leva i parrelationer.
De uppvaktar, dejtar och ”gifter” sig med varandra och är ofta trogna varandra livet ut.

Close-up of two burrowing owls standing on a rock.

På Aruba där det alltid är sommar, enbart en årstid, rör jag mycket på mig. I mitt villaområde går jag dagligen flera promenader med mina hundar, Hjalmar och Cindy. Ganska ofta flyger det små fåglar kring mitt huvud och några av dem flyger likt helikoptrar, alltså lodrätt rakt upp och ner i luften. 
En dag kom en liten fågel som ser ut som en slags miniuggla och flög upp från en grop i marken. Jag blev fascinerad av hur den såg ut. En riktigt gullig liten uggla. Och då jag nämnde detta för mina vänner här nere sa de alla: ”men det är ju en shoco du såg, Eva!”

Two Prikichis standing on cacti in Aruba

Jag blev nyfiken och kontaktade Aruba Birdlife Conservation och fick följande information:
Detta år, alltså 2018, kallas på Aruba för ”Year of Bird”, och nationalsymbolen för Aruba är faktiskt just denna lilla uggla, ”Shoco”, som jag stötte på. Den bygger bon i marken och lever i parbildning livet ut. De är fridlysta och då man bygger hus måste man finna en lösning för hur man inte skall störa dem i deras bon.

En gulgrönfärgad papegoja med namnet ”Prikichi” är Arubas nationalfågel detta år. Det finns flera större områden på ön där fågellivet kan beskådas, flera våtmarker utanför och områden innanför nationalparken Arikok.

Close-up of a Ruby-Topaz Hummingbird.

Close-up of a Ruby-Topaz Hummingbird.

Man kan också kontakta Greg på Aruba Birdlife Conservation och få delta i fågelskådningsturer. Det är mycket fågeltätt här; i Sverige har vi uppskattningsvis 245 olika arter, på lilla Aruba som är lika stort som  Bornholm, finns det idag 266 registrerade arter. Det innebär att du som är fågelintresserad dagligen kan få se olika fågelarter som inte finns i Europa.
Och den lilla ”Shoco- ugglan” finns enbart på Aruba!


Relaterade artiklar