Denna webbplats använder sig av cookies. Några är helt nödvändiga, medan andra hjälper till att förbättra din upplevelse genom att ge oss insikt i hur våra besökare använder webbplatsen. For more info visit the privacy policy page.

Tillåt icke-nödvändiga cookies för:

Dina preferenser har uppdaterats.

Husbygget går vidare

Eva Rusz berättar om hur det går till att bygga hus på Aruba.

Aldrig förut har jag byggt ett hus och inte heller ett som ligger ca 8 000 km ifrån Sverige.

Jag fick åka till Aruba så snart som alla papper, som var formulerade på holländska, var undertecknade. Markägarens fru Elaine Arends och jag fick avgöra vart på tomten huset skulle byggas.

Man skövlade bort kaktusar och la ut vit beachsand som markörer på marken. Så snart detta var klart började det grävas. Elaine och jag besökte flera mycket moderna byggvaruhus där jag beställde köks- och badrumsinredning.

Inom villaområdet var runt 70 hus redan färdigbyggda. Jag njöt mycket av att kunna stå vid de färdiga husen där och se Venezuelas kustlinje nedanför området. Venezuela ligger cirka 20 km från Aruba.

Min svenska vän Gunilla, hon som introducerade området för mig och som bott på Aruba i två års tid, kom förbi och checkade byggnationen regelbundet. När jag var i Sverige skickade hon bilder hem till mig. Då kunde jag se hur bygget framskred.  Även byggaren Carlos skickade bilder.

Var tredje månad åkte jag ner till Aruba under det första byggnadsåret. Och varje gång fick min radioproducent oro i blicken då hon visste hur mycket jag älskade ön. Jag tror hon var rädd att jag inte skulle åka hem igen! Vid den tiden arbetade jag dagligen med ett eget radioprogram på Radio1, 101,9 som hette ”Eva Rusz”. Vi vann faktiskt Stora Radiopriset två år i rad som bästa radiostation av cirka 200 frekvenser i Sverige.

Varje gång jag åkte tillbaka till Sverige fick jag en klump i halsen, ville inte. Ville vara kvar i paradiset!

Byggarna prioriterade mitt hus och efter drygt ett års tid var det färdigbyggt!

I mars 2013 hade jag inflyttningsfest och med på den var flera svenska vänner, som Fredrik Paulún med fru och barn, och många nya arubanska vänner.

En sak är säker: på Aruba festar man rejält och mycket, det sägs att arubaner ofta finner en bra anledning till att anordna en fest!


Relaterade artiklar